Nieuwsberichten over kernwapens en de onrust in het oosten van Europa wakkeren de interesse in, en de vraag naar jodiumtabletten aan.

Inname op het juiste moment en van de juiste dosis

Bij een nucleair ongeval kan er radioactief jodium vrijkomen.  Via de luchtwegen of via voedsel kan dit in het lichaam terechtkomen. De schildklier neemt dit jodium op.  De kans op kanker of andere aandoeningen neemt dan toe. Het innemen van de juiste dosis stabiel (niet-radioactief) jodium op het juiste moment zal de schildklier verza​digen, zodat die geen radioactief jodium meer kan opnemen. ​​

Jodiumtabletten mogen alleen worden ingenomen na een rechtstreeks advies van de overheid die, bij een kernongeval, de​ bevolking via de media en BE-Alert op de hoogte zullen brengen.

Bij een nucleair ongeval volstaat doorgaans één enkele inname van jodium.

Doelgroepen?

De prioritaire doelgroepen zijn kinderen en jongeren onder de 18 jaar, alsook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

(Jonge)volwassenen tussen 18 en 40 jaar zijn minder gevoelig dan kinderen en hebben een lager risico om schildklierkanker te ontwikkelen na blootstelling aan radioactief jodium.

Personen ouder van 40 jaar behoren niet tot de doelgroepen. Dit is omdat het risico op schildklierkanker die door radioactief jodium worden veroorzaakt, vermindert met de leeftijd. Omgekeerd neemt het risico op complicaties bij de inname van jodiumtabletten, toe met de leeftijd.

Patiënten met een allergie voor jodium mogen geen jodiumtabletten innemen. Patiënten met schildklierproblemen (hyperthyreoïdie, struma, knobbeltjes​) moeten hun arts vragen wat ze moeten doen bij een nucleaire ramp.

Graag meer informatie?  Spring gerust binnen in de Hassotheek van jouw buurt.