Luizen. De kleine beestje bezorgen menig ouder kopzorgen. Om nog niet te spreken over de jeuk waarop ze hun jonge gastheren trakteren. Want vooral kinderen van 3 tot 12 jaar zijn hun favoriete woonplaats. En hoewel luizen relatief onschuldig zijn, vormen ze toch een vervelend en hardnekkig probleem. Gelukkig kan je luizen relatief makkelijk bannen.

Luizen zijn kleine parasitaire insecten, 3 tot 4 mm lang en grijsbruin van kleur. De lichtschuwe beestjes houden van donkere, warme plekjes.

Een allereerste misverstand dat we snel uit de weg willen ruimen: luizen kunnen niet springen! Ze verplaatsen zich enkel door nauw en direct hoofd-tegen-hoofdcontact. Op school zijn gecontamineerde mutsen en sjaals ook een populair transportmiddel.

Een luizenleven

Een vrouwelijke luis leeft niet zo lang. Maar op de 1 tot 3 maanden van haar leven is ze vrij productief. Dagelijks legt ze 1 tot 6 eitjes: neten van 0,5 tot 1 mm groot die vastkleven kort aan de haarwortels. ‘Nieuwe’ neten zijn kleurloos tot glanzend parelmoerig van kleur. Dode neten zijn bruinzwart gekleurd. Hebben de neten een helderwitte kleur en bevinden ze zich verder van de hoofdhuid? Dan zijn ze leeg: de ‘nimfen’ zijn dan net uitgekomen. Nimfen lijken op een volwassen luis maar zijn gewoon kleiner, ongeveer de grootte van een speldenkop. Ze rijpen tot luizen via een aantal gedachteverwisselingen. Dat proces duurt ongeveer 9 tot 12 dagen.

Luizen voeden zich met bloed van hun gastheer  -zonder bloed houden ze het geen twee dagen vol en sterven ze. Tijdens het zuigen dringt hun speeksel het hoofdwondje binnen. Daardoor ontstaat de vervelende jeuk.

Luizen verwijderen met de nat-kam-methode

Heb je luizen en/of neten gespot bij junior? Ga dan aan de slag met een luizenkammetje volgens de nat-kam-methode vooraleer je je toevlucht zoekt tot agressieve producten. Deze kindvriendelijke en onschadelijke methode is uiterst efficiënt als je ze correct uitvoert in 10 makkelijke stappen.

 

Luizenkam: bye bye luizen

Een luizenkam is een fijne kam met dichte tandjes (0,3 tot 0,4 mm uit elkaar) met een rechthoekige of ruitvormige doorsnede. De kam is liefst licht van kleur zodat je de luizen makkelijk spot.
Bestel een luizenkam in onze webshop. 

 

Stap 1

Was het haar van zoon- of dochterlief met een gewone shampoo. Spoel goed uit maar laat het haar nat.

Stap 2

Breng rijkelijk conditioner aan in het haar. Spoel die niet uit.

Stap 3

Kam de haren eerst met een gewone kam, tot er geen knopen meer zijn.

Tip: trek op voorhand een nylonkous over de kam. Zo kan je hem achteraf makkelijker reinigen.

Stap 4

Laat junior vooroverbuigen boven een wit blad of de wastafel. Ga dan aan de slag met een speciale luizenkam. Kam de haren systematisch vanuit de nek naar het voorhoofd, van het ene oor naar het andere. Druk de luizenkam goed tegen het hoofd en let bijzonder op in de warme plekjes achter de oren en in de nek.

Stap 5

Veeg na elke kambeweging de luizenkam af aan een vel keukenrol en controleer op luizen. Gebruik eventueel een tandenstoker om de beestjes en/of neten uit de kam te halen.

Stap 6

Het hele hoofd zorgvuldig gekamd? Spoel dan de conditioner uit het haar en laat het goed nat.

Tip: Neten kunnen hardnekkig blijven plakken. Door het haar nogmaals nat te maken met een mengsel van warm water met azijn, komen ze makkelijker los.

Stap 7

Kam met een (schone) gewone kam de haren terug naar achter.

Stap 8

Ga opnieuw aan de slag met de luizenkam, maar werk deze keer vanaf het voorhoofd naar de nek, van het ene oor tot het andere.

Stap 9

Veeg na elke kambeweging de luizenkam af aan een vel keukenrol en controleer op luizen en/of neten.

Stap 10

Na een behandeling van ongeveer 15 minuten reinig je de kammen met water en zeep of ontsmet je ze door ze een minuut in water te laten koken. Ook de haardroger werkt prima: 6 minuten op de hoogste stand (50°) is dodelijk.

Herhaal de nat-kam-methode elke 3 à 4 dagen gedurende minimum 2 weken, tot je geen enkele luis of neten meer ziet. Toch nog beestjes gespot? Verleng dan de behandeling met 2 weken.

 

Luizen verstikken met een gespecialiseerde olie

De nat-kam-methode kan je eventueel aanvullen met een alternatieve oliebehandeling. Luizen ademen namelijk door huidopeningen die worden afgesloten door vetlichamen (niet door water!). De transparante olie van bijvoorbeeld Elimax sluit alle openingen af en laat de luizen letterlijk stikken.

Elimax vind je in onze apotheek en webshop in een shampoo en lotion.  Breng het product op droog haar aan en laat aan de lucht drogen gedurende 20 minuten. Na deze insecticidevrije behandeling kan je de volgende 2 weken de nat-kam-methode toepassen om de 3 à 4 dagen.

 

Hoe je het hele huis luisvrij maakt

Volgens de laatste luizenrichtlijnen is het niet nodig om je hele huis onder handen te nemen. Zonder een gastheer overleven de beestjes namelijk hoogstens 2 dagen. Wil je toch uit voorzorg enkele spullen luizenvrij maken? Was kleding dan voldoende warm, minstens op 60°. Delicate spullen en (pluchen) speelgoed kan je enkele dagen in een plastic zak opsluiten: een zuurstofvrije omgeving is fataal voor de luizen. Zetels, matrassen en hoofdsteunen in de wagen kan je simpelweg even stofzuigen.

Nog een laatste iets: iedereen kan luizen krijgen. De aanwezigheid van de kleine beestjes heeft niets te maken met een slechte verzorging. Breng de school of kinderopvang dan ook op de hoogte. Check ook regelmatig alle familieleden en behandel iedereen tegelijkertijd zodat de luizen geen overlevingskansen hebben. Succes!

 

Heb je nog vragen over luizen? Stel ze aan je apotheker!