Papieren doktersvoorschriften zijn binnenkort verleden tijd. De regering besliste om ze af te schaffen vanaf 15 september 2021. Vanaf dan zijn alle voorschriften elektronisch. Maar hoe gaat dit dan in zijn werk? En wat moet jij doen als je een medicijn op voorschrift nodig hebt bij jouw Hassotheek? Een overzichtje.

Het elektronisch patiëntendossier

Schrijft een huisarts of specialist je een medicijn of behandeling voor? Dan krijg je voortaan geen papiertje meer mee. Het voorschrift wordt automatisch toegewezen aan jouw elektronisch patiëntendossier. Je apotheek moet het online inlezen. Dat kan niet zomaar. Patiëntendossiers zijn namelijk goed afgeschermd.

Even veilig als een bankkaart

Wil je apotheker het voorschrift kunnen ‘lezen’? Dan moet hij of zij het online ‘openen’. Dat kan op twee manieren. Door je identiteitskaart in te lezen in de apotheek. Of door een unieke QR-code te scannen. Die QR-code kun je zelf aanmaken via een speciale app die je downloadt: ‘MijnFarmadApotheek’. Alleen de apotheek of apotheken die jij in je app aanduidt, kunnen de code scannen en lezen. Zo veilig als een bankkaart dus.

Bijkomende voordelen van de app

De app zorgt er niet alleen voor dat je Hassotheek je elektronische voorschriften kan lezen. Ze heeft ook tal van andere voordelen. We zetten ze even op een rijtje.

  • De app houdt je medicatieschema bij. Zo weet je altijd welke medicijnen je wanneer moet innemen en in welke dosis.
  • Ze bevat ook de aankoophistorie. Handig als je bij je apotheek een product zonder voorschrift wilt bijbestellen of wanneer je twijfelt over de naam van een medicijn of de dosering ervan.
  • In één klik kun je via de app alle info opvragen over een product of medicijn. Waarvoor wordt het gebruikt? Welk effect heeft het? Hoe moet je het innemen?
  • Via de app kun je ook berichtjes sturen naar je Hassotheker, om advies vragen, foto’s van verpakkingen of scans van voorschriften doorsturen …
  • En … Hassotheek kan jou ook berichtjes sturen. Die komen via de app binnen. Bijvoorbeeld als je medicijn klaarligt. Of informatie over de wachtdiensten van het weekend.

 

Hoe download je de app?

Je kan de app gratis downloaden op 3 manieren:

  1. Ga naar de Apple Store of Google Play en geef ‘farmad’ in het zoekvakje in. Dan verschijnt de app MijnFarmadApotheek op het scherm en kan je ze gratis downloaden.
  2. Of ga naar je Hassotheek en scan de QR-code in op de display. De code brengt je online rechtstreeks naar de app. Wij helpen je graag met de installatie.
  3. Of download de app via de website farmad.online.


 

 

 

Registreren en activeren

Heb je de app gedownload? Dan moet je je nog even registreren. Dat is niet moeilijk. Het wijst zichzelf uit via de schermen in de app. Vervolgens moet je de app enkel nog laten activeren door de apotheek van jouw keuze. Bij Hassotheek kan dat op twee manieren:

  • Op afstand via de app. Je vult in de app een formulier in waarin je Hassotheek vermeldt. Wij ontvangen de aanvraag en nemen contact op met jou.
  • In jouw Hassotheek zelf. Je toont de QR-code in de app, wij scannen ze en onze Hassotheker koppelt jouw account ter plaatse aan Hassotheek. Zo kunnen we voortaan vlot je elektronische voorschriften lezen en afhandelen.

 

Meerdere Hassotheken verbinden aan de app

Zoals gezegd: jij bepaalt zelf welke apotheek je koppelt aan je account of app. Je kan zelfs meerdere apotheken koppelen. Bijvoorbeeld de drie Hassotheken. Dat is handig wanneer de Hassotheek in je buurt gesloten is. Of wanneer een andere Hassotheek in het weekend van wacht is.

Bijkomende vragen? Hulp nodig?

Jouw Hassotheker staat altijd voor je klaar. We helpen je graag om de app samen met jou op je smartphone te zetten. En geven ook graag uitleg bij al je andere vragen. Spring dus gerust binnen in je Hassotheek.