Lukt het moeilijk om ’s avonds de slaap te vatten? Lig je urenlang te woelen en stap je ’s morgens nog moe je bed uit? Dan is het tijd voor actie. Want een goede nachtrust houdt je gezond: je spieren, organen en geest recupereren tijdens je slaap van alle inspanningen overdag.

In een kwalitatieve slaapmodus geraken? Dat kan met deze slaapverwekkende tips.

Verduister je kamer

Mensen zijn dagdieren. Daglicht houdt ons actief, een donkere omgeving maakt ons slaperig. Ons lichaam produceert dan namelijk melatonine, een natuurlijk slaapmiddel. Je kamer zoveel mogelijk verduisteren is dus een must!

Ban oplichtende schermen

Je favoriete serie bekijken vanuit je bed? Nog snel even social media checken voor het slapen gaan? Het is geen goed idee. Het blauwe schermlicht verstoort namelijk de aanmaak van je slaaphormoon. Zelfs je digitale wekker zet je best onder je bed.

Hou het koel

Ook onze lichaamstemperatuur speelt een belangrijke rol. Een daling ervan heeft namelijk een positief effect op ons natuurlijke slaaphormoon. De ideale omgevingstemperatuur is ongeveer 18°. Laat de verwarming dus uit en experimenteer met beddengoed (lakens en (dons)dekens).

Elimineer alle geluiden

Tijdens je slaap blijft je lichaam ‘alert’. Omgevingsgeluiden kunnen je lichamen alarmeren en je slaapkwaliteit beïnvloeden. Zorg dus voor een rustige omgeving. Zet je gsm uit, trek de deur en/of het raam van je slaapkamer toe en gebruik desnoods oordopjes.

Tip: Doe enkel oordopjes in die storende omgevingsgeluiden filteren. Als je lichaam helemaal niks meer hoort, gaat het in ‘gevaarmodus’. Het resultaat? Een nog slechtere slaapkwaliteit op lange termijn.

Creëer een slaapritueel

Als een blok in slaap vallen lukt zoveel beter met een vast slaapritueel. Bereid je lichaam voor op de nacht: neem een bad, poets je tanden, lees in een ontspannend (!) boek. Ga zoveel mogelijk op een vast uur slapen en sta op hetzelfde uur op. Ook op vrije dagen!

Eet en drink verstandig

Een zware maaltijd en een lege maag houden je uit je slaap. Maar hou ook rekening met specifieke voedingsmiddelen die een nefaste invloed hebben op je slaapkwaliteit.

Drink 4 à 5 uur voor het slapen gaan geen koffie, thee of softdrinks. Opgelet: ook chocolade bevat cafeïne! Vermijd ook alcohol. Een glaasje voor het slapen gaan lijkt ontspannend, maar verstoort je diepe (verkwikkende) slaap. Hou het bij 2 glaasjes per dag én bouw alcoholvrije dagen in.

Opmerking: ook roken is nefast. Het reduceert je slaap met 30 minuten, vermindert je zuurstofopname en verhoogt de kans op snurken (wat dan weer effect heeft op de slaapkwaliteit van je medebewoners).

Hou het rustig

Een actieve levensstijl bevordert een goede nachtrust. Maar vermijd sport en zware inspanningen vlak voor het slapen gaan! Hou het ’s avonds rustig: wandel een blokje om (met de hond) of doe enkele relaxatieoefeningen.

Heb je slaapproblemen? Praat erover met je apotheker. Er zijn heel wat natuurlijke hulpmiddeltjes die je helpen de slaap te vatten.
Slaapwel!